Özne Çocuk olarak, 26 Ocak 2023’te “çocuk hakları ve savunuculuk” konuşmak için çocuklarla bir araya geldik.
Türkiye’nin farklı illerinde Çocuk Hakları İl Komitesi temsilcisi çocuklarla gerçekleştirdiğimiz bu buluşmada “çocuk haklarını” hakkın esas sahibi çocuklarla konuştuk.
Fiziksel olarak 20, çevirim içi olarak 100 çocuğun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda ilk olarak savunuculuk kavramını ele aldık. Proje uzmanlarımız çocuklarla birlikte savunuculuğun ne olduğu, etkileri ve nasıl yapılması gerektiği üzerine tartışmalar yürüttü.
Öğrenmenin En İyi Yolu Deneyimlemektir!
Bu toplantının katılımcı çocuklarda iz bırakması için uzmanlarımız sadece anlatıcı rolünü üstlenmek yerine birer uygulayıcı olmayı tercih ettiler. Buluşma esnasında pek çok oyun ile çocukların savunuculuğu daha iyi kavraması sağlandı.
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin’in de katıldığı buluşmada, kendisinin akran zorbalığına değinmesi üzerine proje uzmanlarımız bunu oyunlaştırarak çocuklarla hızlı ve etkili bir çalışma gerçekleştirdiler.
Peki Bu Oyunun Kuralları Neydi?
Katılımcı çocuklara kağıtlar dağıtıldı. Daha sonra bu kağıtların buruşturmaları istendi. Ardından kağıtlar yeniden çocuklara dağıtıldı ve bu kağıtları yeniden düzleştirmeleri istendi, ancak tüm çabaya rağmen bu kağıtları yeniden eskisi gibi pürüzsüz yapmak mümkün değildi.
Çalışmanın sonunda çocuklara bu kağıtların aslında zorbalığa uğrayan çocukları temsil ettiği açıklandı. Bir defa incinen ve akran zorbalığına maruz kalan çocukların eskisi gibi sağlıklı olması mümkün değildi. Özür dilemek o yaraların tamamen iyileşmesini sağlamıyordu.
Her Çocuğun Haklara Eşit Erişimi Var Mı?
Buluşmada oynanan bir başka oyunla “Her çocuğun haklara eşit erişimi var mı?” sorusuna da cevap arandı. İlk olarak uzmanlarımız salonda yer alan sandalyeleri 3 sıra olarak yerleştirdiler ve çocukları belli sandalyelere oturttular. Ardından en ön sıradan yarım metre uzağa bir çöp kovası koydular ve çocuklara ellerindeki kâğıttan topları bu kutuya atmalarını istediler. Ön sıralardaki çocuklar toplarını çöp kutusuna atabilirken, arka sıradaki çocuklar çöp kutusunu tutturmakta zorlandılar. Bu oyun sayesinde tüm çocukların eşit haklara sahip olduğu (her çocuğa eşit sayıda kağıt top dağıtılmıştı), ancak bu haklara eşit erişim hakkına sahip olmadıkları gösterilmiş oldu. Aynı zamanda uzmanlar çocukların hangi sandalyelere oturacağına en başta karar vererek, bu erişim eşitsizliğinin de çocukların iradesi dışında geliştiği mesajını verdiler.
Özne Çocuk olarak çocuklarla bir araya gelerek savunuculuk üzerine konuşmaya ve birlikte öğrenmeye devam edeceğiz.
Çalışmalarımız için takipte kalın!