Mayıs ve Haziran aylarında Ankara ve İstanbul’da çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleriyle bir araya geldik. Yapmış olduğumuz görüşmelerde sivil toplumun savunuculuk alanında ne gibi ihtiyaçları olduğunu ve kamu iş birliğinde yaşanan sorunları öğrenme şansımız oldu. Ayrıca sorunların nasıl çözülebileceğine dair fikir alışverişinde bulunduk.
Bu görüşmelerde elde edilen bilgiler ve proje uzmanlarımızın çalışmaları sonucunda “Çocuk Hakları için Kamu Savunuculuğu: Bir Eylem Planı Hazırlanması için Adım Adım Rehber” başlıklı dokümanımızı hazırlamayı hedefliyoruz
Neden Bir Savunuculuk Belgesi Hazırlıyoruz?
Projemizin amaçlarının biri de nihai yararlanıcının çocuk hakları konusunda uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) ilişkisini geliştirmek ve kamu – STK işbirliğini geliştirmeye destek sağlamak. Bu desteğin yanı sıra çalışmalarımızla STK’ların savunuculuk kapasitesini güçlendirmeyi ve STK’ların çocuklar için refah, koruma ve bakım hizmetlerini izleme yeteneğini güçlendirmeyi de amaçlıyoruz.
18 Sivil Toplum Kuruluşuyla Bir Araya Geldik!
Çalışmamıza ilk olarak sahada sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek başladık. Bir araya geldiğimiz sivil toplum kuruluşlarının listesi şu şekilde;
- Muradiye Kültür Vakfı
- YURT AYDER
- YADER – Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma Derneği
- CESAV- Çevre, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı
- KOREV- Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği
- KIZILAY
- Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği
- ECHA- Engelli Çocuk Hakları Ağı
- ÇOHAG – Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği
- Kalben – Koruma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği
- IKAD- İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği
- ÇARE-DER Çocuk ve Aile Rehberliği Derneği
- Genç Hayat Vakfı
- Maya Vakfı
- Save the Children
- Aydın Doğan Vakfı
- Bilgi Üniversitesi
- Suna & İnan Kıraç Vakfı
Bu sivil toplum örgütleriyle yapılan görüşmelerde ihtiyaçlara ve mevcut durum analizine yönelik sorular soruldu. Elde edilen verileri “Çocuk Hakları için Kamu Savunuculuğu: Bir Eylem Planı Hazırlanması için Adım Adım Rehber” başlıklı raporun hazırlanması için kullanacağız.