Özne Çocuk Projesi Olarak Finlandiya Saha Ziyaretimizin İlk 2 Gününü Tamamladık!

Özne Çocuk olarak Finlandiya saha ziyaretinin ilk iki günü kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı 12-13 Aralık tarihlerinde tamamladık. 5 gün sürecek ve çocuk koruma alanında çalışan uzmanlarla bir araya geleceğimiz etkinlikte farklı devlet kurumlarını ziyaret edeceğiz.

T.C Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görevli personelin ve projede görev alan uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretinin ilk gününde Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsündeydik. Enstitü Geliştirme Müdürü Minna Sinkkonen’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda aşağıda yer alan başlıklarda alanında uzman isimlerin konuşmalarını ve bilgi paylaşımlarını dinleme şansı yakaladık;

-Ulusal çocuk stratejisi

– Çocuk koruma alanında sistemik yaklaşım

-Çocuk refahı mevzuatı reformu

-Finlandiya’da çocuk koruma sistemi

-Finlandiya’da koruyucu aile

-Suça karışmış gençlere yönelik çalışma modeli

Ziyaretimizin ikinci gününde ise ilk olarak Finlandiya’da gençlik alanında çalışan bir sivil toplum örgütü olan Walkers/Children of the Station’ı ziyaret ettik. Dernek temsilcilerinden yaptıkları çalışmaları ve çocuk koruma alanındaki destekleyici çalışmaları dinleme şansı edindik. Ardından Helsinki’de yer alan Hyvönen Çocuk Evi’ni ziyaret ederek, kurum Direktörü Roope Tommila’dan çocuk evlerindeki işleyişi dinledik. Son olarak çocuk koruma alanında çalışan Mannerheim League of Child Welfare (Çocuk Refahı için Mannerheim Birliği) yetkilileriyle bir araya geldik.

4 gün sürecek ziyarette çocuk refahı ve koruma sistemine ilişkin Finlandiya mevzuatını, yönetmeliklerini, protokollerini ve mesleki standartlarını anlamak, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimler hakkında bilgi edinmek ve ülkede çocuk koruma alanında gerçekleştirilen iyi örneklere dair uygulama süreçlerini öğrenmek için pek çok toplantı ve ziyaret gerçekleştireceğiz. Ayrıca sağlık, eğitim, sosyal refah, adalet vb. dâhil olmak üzere farklı paydaşların ve sektörlerin rolü ve özel gereksinimleri olan ve son derece hassas koşullar altındaki çocuklara yönelik özel programlar ve ihtiyaçları hakkında fikir alışverişinde bulunma şansı da edineceğiz.

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü Nedir?

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL), halkın refahını, sağlığını ve güvenliğini teşvik eden, devlete ait bağımsız bir uzmanlık ve araştırma enstitüsüdür.THL’nin görevleri Finlandiya mevzuatında belirlenmiştir. Ana görevimiz aşağıda belirtilen amaçlara yönelik olarak araştırma ve uzmanlık çalışmaları yürütmektir;·         Hastalıkları ve sosyal sorunları önlemek·         Refah toplumu geliştirmek·         Sosyal refah ve sağlık sistemi ile sosyal güvenlik sistemini desteklemek.

Walkers/Children of the Station

Children of the Station’ın temel misyonu, çocukların ve gençlerin güvenli bir şekilde büyümelerini desteklemek, onların ve ailelerinin refahını sağlamak ve sosyal dışlanmayı engellemektir. Kuruluşun temel aldığı güçleri açıklık, merhamet ve mevcudiyettir. Temel amaç, çocukların ve gençlerin günlük yaşamında yetişkinlerin varlığını arttırmaktır. Children of the Station, gençlerin yaşamlarında meydana gelen her türlü değişikliğe ivedi cevap vermeye. Faaliyetleri, bazı zamanlarda beklenmedik işbirlikçilerle aktif ortaklıklar kurulmasını gerektirmektedir. Madde bağımlılığı, şiddet davranışı ve suçun yetişkinlerin seri ilgisini gerektiren semptomlar olması faaliyetlerimize temel oluşturan bir unsurdur. Kuruluş, gençlik çalışmaları ve sosyal hizmetler alanlarından kırk profesyonel istihdam etmektedir. Çalışmalarımız arasında duygusal becerilerin ve etkileşim becerilerinin öğretilmesi, okul zorbalığı vakalarına müdahale, kamusal alanlarda gençlerle temasa geçilmesi, arabuluculuk, suç davranışının arttığı durumlarda destek ve zor zamanlarda ve koşullarda gençlerimizin yanında yürümek yer almaktadır. İstasyon Çocukları 1990 yılında kurulmuş, siyasi ve dini bağları olmayan ulusal bir örgüttür.

“Hyvönen” Çocuk Evi

Hyvönen çocuk evi, kurumsal çocuk refahı hizmetleri sunmaktadır. Çocuk evindeki bakımın amacı, yerleştirilen çocuklara güvenli ve ilham verici bir büyüme ortamının yanı sıra dengeli ve çeşitli bir gelişim sağlamaktır. Bir çocuk evinde geçici olarak ve uzun süreyle kalınabilmektedir. Kalış süresi çocukların ihtiyaçlarına ve tüm ailenin durumuna bağlıdır. Bazı çocuk evlerinin kendi okulları da bulunmaktadır. Çocuk evi, eğitimli ve yetkin personelin çocuklarla ve onların yetiştirilmesiyle ilgilendiği, çocuklardan, gençlerden ve yetişkinlerden oluşan bir topluluktur. Personel, çocuk evinin güvenli ve keyifli bir ortam olmasını sağlar. Çocuk evlerinde, düzenli günlük rutin, yemekler ile yeterli ve huzurlu bir uyku da dâhil olmak üzere çocukların temel ihtiyaçları ve iyilik halleri gözetilir Çocuğun çocuk evinde kaldığı süre boyunca okula gitmesi sağlanır ve gerektiğinde başka destekler de planlanır. Çocuğun her zaman erişebileceği yetişkinler bulunmaktadır. Çocuğun ayrıca, Aynı zamanda, öncelikle çocuk ile ilgili işlerle ilgilenecek ve ona her türlü konuda yardımcı olacak, kendisine özel atanmış yetişkinler de bulunmaktadır.  Çocuk evine yerleştirme gerçekleştirildiğinde, çocuk için bir bakım ve yetiştirme planı hazırlanmaktadır. Bu plan, çalışmanın hedeflerini ve çocuğun yakın çevresi ile işbirliğini tanımlamaktadır.

Mannerheim League of Child Welfare (Çocuk Refahı için Mannerheim Birliği)

Mannerheim Birliği Finlandiya’daki en büyük çocuk refahı örgütüdür. Ülke genelinde 75.000 üyesi ve 541 yerel derneği bulunmaktadır. Bu yerel derneklerin çalışmaları Birliğin 10 bölge teşkilatı tarafından desteklenmektedir. Mannerheim Birliği ortaklıklara dayanmaktadır. Finlandiya’da ve yurt dışında çok sayıda kuruluş, işletme ve ağ ile çalışmaktadır. Birliğin Helsinki’deki Merkez Ofisi bakanlıklar, resmi makamlar ve diğer kuruluşlarla yakın işbirliği içindeyken, bölge örgütleri ve yerel dernekler bölgesel düzeyde faaliyet göstermektedir.

Mannerheim Birliği ebeveynliği ve nesiller arası bağları desteklemekte ve çocuklar için sağlık ve iyi bir çevreyi teşvik etmek için çalışmaktadır. Okul çocukları için öğleden sonra programları düzenlemekte ve onları madde bağımlılığı konusunda eğitmektedir. Akran öğrenciler – daha büyük yaşta öğrenciler – okullarda aidiyet, samimiyet ve güvenlik hissini artırmak için çalışırlar.

Mannerheim Birliği farklı hizmetler sunmaktadır. Evde yardım, ailelere kısa süreli çocuk bakım hizmetleri ve engelli ve kronik hastalığı olan çocuklar için evde bakım gibi daha uzun süreli özel hizmetler sunmaktadır. Telefon danışmanlığı aracılığıyla çocuklara, gençlere ve ebeveynlere empati kazandırmakta, yardım ve tavsiye sağlanmaktadır. Rehabilitasyon ve çocuk refahı hizmetleri, hasta veya engelli çocukların ya da ruhsal ve sosyal sorunların bulunduğu aileleri desteklemektedir. Birlik, ailelere ve gönüllü çalışmalar hakkında bilgi sahibi olma ve bu çalışmalarda yer alma, kamu işlerinde söz sahibi olma ve çok çeşitli faaliyetlere katılma fırsatı sunmaktadır. Yerel dernekler, kulüpler, ebeveyn grupları, geziler, eğitimler ve özel etkinlikler düzenlemektedir. Dernekler, çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını ön planda tutmakta ve aileleri etkileyen yerel kararları etkilemeye çalışmaktadır. Yerel derneklerin faaliyetlerinin çoğu gönüllülük esasına dayanmaktadır.