Özne Çocuk Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Hassas Koşullar Altındaki Çocuklar İçin Psikososyal Destek Programı Geliştirilmesi” başlıklı yaygınlaştırma eğitimi Bursa, Erzurum, İzmir, Kahramanmaraş, Mersin ve Samsun’da başarıyla tamamlandı. Altı ilde gerçekleştirilen eğitim, hassas koşullarda yaşayan çocukların psikososyal ihtiyaçlarına yönelik farkındalığı artırmayı ve etkili destek programları oluşturmayı hedefledi.
Eğitimin ilk günü katılımcılar, çocuklara yönelik psikososyal destek programlarının temel prensiplerini öğrenerek, sosyoekonomik, ailevi ve çevresel hassas koşulların çocukların psikososyal iyilik halleri üzerindeki etkilerini inceledi. Yoksulluk, çatışma, yerinden edilme, istismar ve ihmal gibi faktörlerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri tartışıldı. Bronfenbrenner’in Ekolojik Sistemler Kuramı ışığında çocukların gelişim süreçlerinde çevrenin rolü ele alındı. Güvenlik, güvenilirlik, şeffaflık, çocukların güçlendirilmesi ve seslerinin duyurulması eğitimin önemli başlıkları arasında yer aldı. Öğleden sonraki oturumlarda stres ve kaygı yönetimi, benlik saygısı ve özgüven geliştirme ve iletişim becerileri gibi konular işlendi. Sorunları tanımlama ve problem çözme teknikleriyle, çocuklara nasıl daha etkili rehberlik edileceği tartışıldı.
Eğitimin ikinci günü ise psikolojik sağlamlık, sağlıklı ilişkiler kurma ve öz bakım konularına odaklanarak, zorlu durumlarla başa çıkma ve uzun vadeli motivasyonu sürdürme üzerine stratejiler geliştirildi. Ayrıca, aile oturumları ile pozitif geri bildirim, etkili iletişim ve sağlıklı sınırlar koyma üzerine bilgilendirmeler yapıldı.
Yetişkin öğrenme prensiplerine uygun olarak tasarlanan ve katılımcıların aktif katılımını teşvik eden uygulamalı yöntemlerle gerçekleştirilen eğitim sonunda katılımcılar, çocuklarla çalışırken kullanabilecekleri yeni stratejiler öğrenmenin yanı sıra, uzun vadeli psikolojik sağlamlık ve motivasyonu sürdürebilme yetilerini geliştirme fırsatı da buldular. Program, hassas koşullardaki çocuklara yönelik daha etkili ve empatik yaklaşımlar sunma konusunda çocuk hakları alanında çalışan profesyonellere rehberlik edecek.