Özne Çocuk Projesi Olarak 2022’de Neler Yaptık?

Özne Çocuk Projesi olarak çalışmalarımıza Aralık 2021’de başladık. Projemiz kapsamında 3 yıl boyunca çocuk merkezli, hak temelli ve kapsayıcı bir yaklaşım benimseyerek Türkiye’de çocukların yararına bütüncül ve hak temelli sosyal politikaların uygulanmasında T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını destekleyecek çalışmalar gerçekleştireceğiz.

Sizler için 2022 yılı boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaları aşağıda derledik.

Hazırlık Çalışmalarına Hızlıca Başladık!

İlk toplantımızı faydalanıcı kurum temsilcileri, proje kilit uzmanları ve teknik destek ekibinin katılımıyla 14 Aralık 2022’de gerçekleştirdik. Bu toplantıda 36 ay boyunca gerçekleştireceğimiz çalışmalar, projede beklentilerimiz ve projemizle neler başarabileceğimiz üzerine fikir alışverişinde bulunduk.

Projemiz dört ana bileşen ve toplam 31 faaliyet içermekte.

Birinci bileşenin amacı, Türkiye’de çocuk refahı ve koruma hizmetlerinin paydaşı kurumlar arasındaki iletişim, koordinasyon, savunuculuk ve iş birliğini artırmaktır.

İkinci bileşenin amacı, Türkiye çocuk koruma ve bakım sisteminin standartlarını, mesleki niteliğini ve hizmet modellerini geliştirmektir.

Üçüncü bileşenin amacı, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve etkin mücadele için gerekli olan araçları geliştirmektir.

Dördüncü bileşenin amacı, hassas koşullar altındaki çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilite edici mekanizmaları güçlendirmektir.

Özne Çocuk Sosyal Medyada!

Hazırlık çalışmalarımızın bir parçası da proje kimliğimizin oluşturulması ve dijital görünürlüğün sağlanmasını kapsıyordu. Bu doğrultuda yoğun fikir alışverişleri sonrası projemizin kısa ismi üzerinde hem fikir olduk. Böylece “Özne Çocuk” doğdu. Bugünümüzün öznesi, geleceğimizin öznesi, aile sisteminin öznesi olan çocuk!

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Twitter hesabımız için tıklayın!

Instagram hesabımız için tıklayın!

Facebook hesabımız için tıklayın!

LinkedIn hesabımız için tıklayın!

6 Aylık Raporlarımızı Hazırladık!

Proje kilit uzmanlarımızın hazırladığı ilk ve ikinci 6 aylık proje ara raporlarında yaptığımız çalışmaları tek bir doküman altında faydalanıcı kurumlar ve sözleşme makamı ile paylaşma şansı edindik.

Nisan Ayında Odak Grup Görüşmeleri için Sahadaydık!

Nisan ayı boyunca hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışan personel ile odak grup çalışmaları gerçekleştirdik. Bu görüşmeler çocuk koruma sisteminin ihtiyaçlarını analiz etmemize yardımcı oldu. Ayrıca araştırmamızın nicel kısmı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki 1754 taşra teşkilatı çalışanına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki 260 taşra teşkilatı çalışanına ait veri toplama çalışmaları gerçekleştirdik. Bu veriler hem “Mevcut Durum Analizi” hem de “İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşımı Strateji Belgesi” raporunun hazırlanmasında proje ekibimize yol gösterici oldu.

Özne Çocuk Sivil Toplumla Bir Arada!

Mayıs ve Haziran aylarında Ankara ve İstanbul’da çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleriyle bir araya geldik. Yapmış olduğumuz görüşmelerde sivil toplumun savunuculuk alanında ne gibi ihtiyaçları olduğunu ve kamu iş birliğinde yaşanan sorunları öğrenme şansımız oldu. Ayrıca sorunların nasıl çözülebileceğine dair fikir alışverişinde bulunduk.

Bu görüşmelerde elde edilen bilgiler ve proje uzmanlarımızın çalışmaları sonucunda “Çocuk Hakları için Kamu Savunuculuğu: Bir Eylem Planı Hazırlanması için Adım Adım Rehber” başlıklı dokümanımızı hazırladık. Bu rehberin sivil toplum örgütlerine savunuculuk çalışmalarında yol göstermesini amaçlıyoruz.

2023 yılında düzenleyeceğimiz “Adım Adım Savunuculuk” çalıştaylarında sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek birlikte çalışma fırsatı edinmek için çalışmalarımıza başladık.

12 Haziran Çanakkale Çocuk Buluşması

Projemiz kapsamında Türkiye’de çocuk işçiliğinin olumsuz etkileri hakkında bir farkındalık yaratmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda ilk etkinliğimizi 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde Çanakkale’de gerçekleştirdik. 1300’ü aşkın çocuğumuzun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çocuk buluşması etkinliğinde açık hava etkinlikleri, çocuklara özel oyunlar ve aktivitelerle çocukların keyifli bir gün geçirmesini sağladık.

Aynı zamanda farkındalık çalışmalarımız bünyesinde “Geleceğimiz için Çocuk İşçiliğine Hayır!” broşürlerimizin basımını tamamladık. Broşürü incelemek için tıklayın!

Kamu Spotları için Çalışmalarımıza Başladık!

Projemiz farkındalık çalışmaları kapsamında erken yaşta çocuk evlilikleri ve çocuk işçiliği konularında kamuoyunu bilgilendiren kamu spotları hazırlamayı planlıyoruz. 2022’nin son üç ayında bu konuda da senaryo çalışmalarımıza başladık.

Hedeflerimizden Biri de Çocuk Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi!

Özne Çocuk olarak, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, çocukların alternatif bakımına ilişkin BM yönergeleri ve Çocuk Haklarının Teşviki ve Korunmasına ilişkin AB Kılavuz İlkeleri doğrultusunda bakım kurumlarının çocuk bakım hizmetlerinin standartlarını ve erişilebilirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda İzmir, İstanbul ve Çankırı’da saha ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu saha ziyaretlerine paralel olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı personeliyle 11 odak grup görüşmesi gerçekleştirdik.

Ayrıca 11-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen çalışma ziyareti kapsamında, Finlandiya’da çocuk refahı politika ve uygulamalarına dair gözlemlerde bulunma şansı edindik.

Proje ekibimiz, edindiği deneyimler doğrultusunda AB ülkelerinde uygulanan standart ve uygulamalar hakkında “Masa Başı Çalışması Raporu”, “Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetlerinin Erişilebilirliği ve Niteliğinin Karşılaştırmalı Analiz Raporu”,  “Eğitim İhtiyaç Analizi Metodoloji Raporu”, “İyi Uygulamalar Raporu” ve “Nicel Veri Toplama Süreci ve Verilerin Analizi” başlıklı raporları tamamlayarak faydalanıcı kurumlara iletti.

Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışmamızı Tamamladık!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün meslek elemanlarını, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı çocuk işçiliğiyle mücadele birimlerinde görev yapan meslek elemanlarının çocuk koruma alanındaki mesleki yetkinliklerinin analiz edildiği üç boyutlu bir eğitim ihtiyaç analizini tamamladık.

Projemiz kapsamında ayrıca mültecilerin ve savunmasız çocukların istismar ve sömürüye dayalı çalışma şartlarından korunması da dâhil olmak üzere, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik eylemlerin kurum içi ve kurumlar arası koordinasyonu, yönetimi ve planlanmasının geliştirilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da kapasitesinin geliştirilmesini amaçlıyoruz.

Bu amaç doğrultusunda proje uzmanlarımız eğitim ihtiyaç analizi çalışmalarına başladı. 2023 yılı boyunca bu alandaki çalışmalarımız devam edecek.

2023 Yılında Çalışmalarımız Devam Edecek!

Bu yıl da 2022’de olduğu gibi Türkiye’de çocukların yararına bütüncül ve hak temelli politikaların uygulanmasında faydalanıcı kurumlarımızı destekleyen çalışmalarımıza devam edeceğiz.