“İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşım Belgesi” Yayında!

Özne Çocuk Projesi uzmanları tarafından yaklaşık 5 aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan “İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşım Belgesi” yayında!

İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşımı Belgesi, çocuk haklarının dört odak alanında kurum içi ve kurumlar arası koordinasyon, iletişim ve iş birliğini kuvvetlendirmeye yönelik temel önerilerde bulunmak ve böylelikle Türkiye’de çocuk haklarının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Özne Çocuk uzmanları tarafından hazırlandı.

Belgenin hazırlığına Şubat 2022’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) tarafından projenin teknik desteği ile kurulan bir çalışma grubu aracılığıyla başlandı. Söz konusu çalışma grubunu oluşturan ASHB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÇHGM), Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve aralarında akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcileri ve uygulayıcıların olduğu teknik destek ekibi üyeleri beş ay süresince çalışmalarını sürdürdü.

Nitel ve Nicel Araştırmalar Yürütüldü!

Çalışmalar öncelikle nitel ve nicel araştırmalarla başladı. Çalışma grubu üyeleri arasında düzenli iletişim ve istişare ile sürdürülen çalışmada, kaynak taramanın yanı sıra merkezde nitel taşrada ise nicel araştırmalar yapıldı.Yapılan nicel çalışma kapsamında iletişim, koordinasyon ve bilgi paylaşımı konusunda uygulamadaki sorunların, iletişim aksaklıklarının ve darboğazların tespit edilmesi için hizmetin uygulanma sürecini kapsayan bir alan araştırması yürütüldü. Söz konusu alan araştırması çocuk koruma sistemi ve çocuk işçiliği başlıkları altında ele alındı. Nitel araştırmalar kapsamında ise 12 ÇHGM personeli ile derinlemesine görüşmeler, ASHB diğer genel müdürlüklerinden 15 personelin katılımı ile odak grup çalışması ve ÇSGB İstihdam Politikaları Daire Başkanlığından 6 personelin katılımı ile odak grup çalışması yapıldı.

Yapılan bu nitel ve nicel araştırmaların sonucunda, ilk olarak ‘İletişim Süreçleri Mevcut Durum Analizi Raporu’ hazırlandı. Söz konusu rapora dayanarak hazırlanan İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşımı Belgesi ASHB’nnin çocuk koruma ve çocuk hakları alanında kurum içi ve kurum dışı (diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum) koordinasyon, iş birliği ve iletişim mekanizmalarının mevcut durumunu ele almakta ve iyileştirme önerilerinde bulunmaktadır. Buna ek olarak özellikle çocuk işçiliği ile mücadele konusunda ÇSGB’nin kendi içinde ve diğer kurum ve kuruluşlar ve sivil toplumla olan koordinasyon, iş birliği ve iletişim mekanizmalarını ele almakta ve iyileştirme önerilerinde bulunmaktadır.

İletişim, Koordinasyon ve Bilgi Paylaşımı Belgesi, Türkiye’de çocuk haklarının en üst düzeyde gerçekleşmesi amacıyla çocuk koruma sistemi içinde rol oynamakta bulunan çeşitli aktörler, kurumlar ve bireyler arasındaki ilişki ve işleyişleri analitik bir düzeyde ele almak için literatürde “3K Modeli” olarak anılan kuramsal çerçeve kullanılarak her üç alanda karşılaşıldığı tespit edilen problem ve darboğazlara yönelik kapsamlı iyileştirme önerileri geliştiriyor.

Belgeye ulaşmak için tıklayın!