Türkiye’de çocuk haklarının korunması ve çocuk koruma hizmetlerinin kalitesinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Özne Çocuk Projesi, 31 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen kapanış konferansı ile başarıyla tamamlandı.
Projemiz 31 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen kapanış konferansı ile başarıyla tamamlandı. 3 yıl süreyle uygulanan ve dört temel bileşen altında çocuk bakım hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi konularında farkındalık artırmayı hedefleyen projenin kapanış konferansına, çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve diğer paydaşlar katılım sağladı.
Konferansın açılış konuşmalarını, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Barbaros Murat Köse, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri Bölüm Başkanı Jean M.R. Barbe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcı Leman Yenigün gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarında projenin Türkiye’deki çocuk hakları ve çocuk koruma sistemine yaptığı katkılara değinildi.
Açılış konuşmalarını takiben, Proje Takım Lideri Robert Kroiss tarafından Özne Çocuk Projesi’nin çıktıları ve projenin üç yıllık uygulama sürecindeki başarıları paylaşıldı. Proje kapsamında, çocuk koruma hizmetlerinin kapasitesini artırmaya ve çocuk işçiliğiyle mücadele etmeye yönelik hassas koşullardaki çocukları da kapsayan eğitimler düzenlendi.
Proje kapanış konferansı kapsamında “Çocuk Hakları ve Çocuk Koruma Hizmetleri” üzerine bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Eğitim Uzmanı olarak görev alan Proje Kilit Uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’ın üstlendiği panelde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kalite ve Hizmet Planlama Dairesi Başkanı Bayram İnce, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Esra Çalık Var ve Doç. Dr. Semih Ceyhan çocuk koruma hizmetlerinin geliştirilmesi ve çocuk haklarının güçlendirilmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Konferansın öğleden sonraki oturumunda düzenlenen “Psikososyal Destek Modeli” çalışma grubunda, projenin uzmanlarından Doç. Dr. Sadettin Burak Açıkel ve sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurumlarından temsilciler proje kapsamında geliştirilen modeli inceleyerek görüş alışverişinde bulundu. Akabinde, proje uzmanları Doç. Dr. Harun Aslan ile Rumeysa Bozdemir yine proje kapsamında geliştirilmiş olan Entegre Bakım Rehberleri hakkında bilgiler paylaştı ve katılımcıların görüşleri alındı.
Proje, Türkiye genelinde çocukların haklarına erişimlerinin güçlendirilmesi, çocuk bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve çocuk işçiliğiyle mücadelenin etkinleştirilmesi yönünde önemli kazanımlar elde etti. Proje çıktıları, ilgili paydaşlarla paylaşıldı ve gelecekte uygulanabilecek politikalar ve stratejiler üzerinde öneriler geliştirildi.