Özne Çocuk olarak Finlandiya saha ziyaretimizi 12-17 Aralık 2022 tarihleri arasında tamamladık. T.C Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görevli personelin ve projede görev alan uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette ulusal çocuk stratejisi, Finlandiya’da çocuk koruma sistemi ve koruyucu aile, suça sürüklenmiş gençlere yönelik çalışma modelleri, çocuk refahı gibi farklı konularda bilgiler edindik.
Ziyaretimizin İlk Gününde Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsündeydik!
Saha ziyaretinin ilk gününde Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsündeydik. Enstitü Geliştirme Müdürü Minna Sinkkonen’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda aşağıda yer alan başlıklarda alanında uzman isimlerin konuşmalarını ve bilgi paylaşımlarını dinleme şansı yakaladık:
-Ulusal çocuk stratejisi
– Çocuk koruma alanında sistemik yaklaşım
-Çocuk refahı mevzuatı reformu
-Finlandiya’da çocuk koruma sistemi
-Finlandiya’da koruyucu aile
-Suça sürüklenen gençlere yönelik çalışma modelleri
Enstütü Geliştirme Müdürü yaptığı “Çocuk Koruma Alanında Sistemik Yaklaşım” sunumunda Finlandiya’nın bu alanda 2016-2022 arasında geçirdiği reform sürecinden bahsetti. Bu yeni yaklaşımın çocuk odaklı ve çocuk refahı için tüm paydaşları bir arada çalışmaya yönlendiren yapısının önümüzdeki aylarda Özne Çocuk olarak gerçekleştireceğimiz çalışmalara referans olmasını planlıyoruz.
Ziyaretimizin 2. Gününde Sivil Toplumla Bir Araya Geldik!
Ziyaretimizin ikinci gününde ise ilk olarak Finlandiya’da gençlik alanında çalışan bir sivil toplum örgütü olan Walkers/Children of the Station’ı ziyaret ettik. Dernek temsilcilerinden yaptıkları çalışmaları ve çocuk koruma alanındaki destekleyici çalışmaları dinleme şansı edindik. Ardından Helsinki’de yer alan Hyvönen Çocuk Evi’ni ziyaret ederek, kurum Direktörü Roope Tommila’dan çocuk evlerindeki işleyişi dinledik. Son olarak çocuk koruma alanında çalışan Mannerheim League of Child Welfare (Çocuk Refahı için Mannerheim Birliği) yetkilileriyle bir araya geldik.
Ziyaretimizin 3. Gününde Çocuk Köyü Uygulamasını Dinledik!
Ziyaretimizin 3. gününde Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü uzmanlarıyla yeniden bir araya geldik. İçişleri Bakanlığından Kıdemli Uzman Emilia Hämäläinen bizlere çocuk suçlarında erken müdahale modeli olan Anchor (Çapa) modelini tanıttı. Ardından Enstitü Baş Uzmanı Taina Laajasalo, Barnhaus modeli hakkında bizleri bilgilendirdi. Barnhaus Ağı’na dahil olabileceğimizi öğrenmek bizleri sevindirdi. Öğleden sonra gerçekleştirdiğimiz toplantılarda Esspo SOS Çocuk Köyü Kıdemli Uzmanı Elina Stenvall’dan çocuk köyünde verilen hizmetleri ve köyün işleyişini dinledik. Türkiye’de bu hizmeti nasıl geliştirebileceğimize dair tartışmalar yürüttük.
Ziyaretimizin 4. Gününde Grup Evlerindeydik!
Ziyaretimizin 4. gününde Esspo şehrinde yer alan refakatsiz çocuklar için kabul merkezi ve grup evlerini ziyaret ettik. Kurum Koordinatörü Marko Uuttu ve Sosyal Çalışmacı Annika Pirinen tarafından gerçekleştirilen sunumlarda kabul merkezi çalışmalarını ve iyi örnekleri dinleme şansı edindik.
Peki Şimdi Ne Olacak?
Ziyaretimizin son gününde yaptığımız toplantıları, dinlediğimiz politika uygulamalarını ve edindiğimiz deneyimleri tartışma şansı edindik. Beş gün süren ziyarette çocuk refahı ve koruma sistemine ilişkin Finlandiya mevzuatını ve mesleki standartlarını anlamak, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimler hakkında bilgi edinmek ve ülkede çocuk koruma alanında gerçekleştirilen iyi örneklere dair uygulama süreçlerini öğrenmek için pek çok toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik. Ayrıca sağlık, eğitim, sosyal refah, adalet vb. dâhil olmak üzere farklı paydaşların ve sektörlerin rolü ve özel gereksinimleri olan ve hassas koşullar altındaki çocuklara yönelik özel programlar ve ihtiyaçları hakkında fikir alışverişinde bulunma şansı da edindik.
Önümüzdeki süreçte, edindiğimiz bilgileri ve gözlemlediğimiz iyi uygulamaları nasıl hayata geçirebileceğimize dair çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz.