23 Haziran’da Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin Çocuklarıyla Bir Araya Geldik!

Özne Çocuk olarak Türkiye’de çocuk işçiliğinin olumsuz etkileri hakkında farkındalık yaratmak için çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda projemizin ikinci çocuk buluşmasını 23 Haziran 2023 tarihinde Polatlı/Ankara’da gerçekleştirdik. Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçisi Yerleşkesi’nde yaşayan tarım işçilerinin çocukları, tarım işçileri ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen buluşmada tiyatro gösterileri, çocuklara özel atölye çalışmaları, yetişkinlere özel bilgilendirme atölyeleri ve aktivitelerle çocukların ve katılımcıların keyifli bir gün geçirmesini sağladık.

Child Labour in Türkiye

Türkiye’de çocuk işçiliğinin tüm sektörlerde önlenmesi ve ortadan kaldırılması uzun zamandır ulusal bir hedef olmuştur. TÜİK 2019 verilerine göre 5-17 yaş grubundaki ekonomik olarak faaliyet gösteren çocukların % 45,5’i hizmet sektöründe, % 30,8’i tarım sektöründe ve % 23,7’si de sanayi sektöründe çalışmaktadır. TÜİK’in 2019 verilerine göre, hizmet sektörü çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu sektördür. Sanayi sektöründe çalışan çocuklar, ekonomik olarak aktif olan çocukların %24’ünü oluşturuyor.

Bu çerçevede, farkındalık faaliyetlerinin bir parçası olarak projemiz kapsamında çocuk buluşmaları düzenliyoruz. Buluşmalarımızın ilkini geçtiğimiz yıl Çanakkale’de 1300’ü aşkın çocuğun katılımıyla gerçekleştirmiştik. İlk etkinliğimiz hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Tarlada Değil Oyun Parkında!

Bu yıl “Çocuklar tarlada değil oyun parkında olmalı” diyerek çıktığımız bu yolda çocukların keyifli bir gün geçirmesi için odağımıza yine çocukları aldık. Bölgede mevsimlik tarım işçisi çocuklarla uzun yıllardır çalışmalar yürüten Pikolo Derneği ile iş birliği yaparak keyifli bir program hazırladık.

Açılış Konuşması

Etkinliğimiz projenin faydalanıcı kurumu olan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Çalışma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hayriye Özkaldı’nın konuşmasıyla başladı. Sayın Özkaldı konuşmasında çocuk işçiliğinin önlenmesinin önemine ve bu alanda yaptıkları çalışmalara dikkat çekti.

Çocuklar Elsa ve Koca Ayı ile Bir Yolculuğa Çıktı!

Konuşmanın ardından çocuklar tiyatro gösterisi için yerlerini aldı. Elsa ve Koca Ayı ile keyifli bir saat geçirdiler.

Gösterinin ardından çocuklar resim atölyesi, hijyen atölyesi, yüz boyama etkinliği, balon gösterisi, Karagöz-Hacivat gösterimi gibi etkinliklerin yer aldığı festival alanında gün boyunca keyifli zaman geçirdi.

Gelin birlikte atölyelerimize ait karelere birlikte göz atalım.

Paydaş ve Aile Oturumlarımızda Çocuk İşçiliğinin Olumsuz Etkilerini Konuştuk.

Çocuklar etkinlik alanında eğlenceli vakit geçirirken eş zamanlı olarak kamu kurumu temsilcileri ve mevsimlik tarım işçisi ailelerle bir araya geldik. Gerçekleştirdiğimiz bilgilendirici oturumlarda çocuk işçiliği, çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve çocukların ihtiyaçları üzerine konuştuk.

Our Gifts Made Children Happy

Etkinliğe katılan çocuklara içerisinde tişört, şapka, okul defteri ve boya kalemleri bulunan bir adet bez büzgülü sırt çantası hediye ettik. Promosyon malzemelerimizi seçerken çocukların günlük hayatlarında da kullanabileceği dayanıklı malzemeler seçilmesine özen gösterdik.

We look forward to our next event with the children!