12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2002’de, çocuk işçiliğine dikkat çekmek amacıyla 12 Haziran gününü Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan etti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre bugün dünya genelinde 160 milyon çocuk çalışıyor.

Peki Çocuk İşçiliği Ne Anlama Geliyor?

“Çocuk işçiliği” çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlanır.

Çocuk işçiliği aşağıdaki işleri kaplar;

  • Çocuklar için zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı işler
  • Okula düzenli devam etmelerini engelleyerek eğitim hakkından mahrum kalmalarına, okullarından erken ayrılmalarına yol açacak işler
  • Çocukların okullarıyla birlikte yürütmek zorunda kaldıkları ağır işler

Dünya Genelinde 160 Milyon Çocuk İşçi Çalışıyor

Dünyada toplam 160 milyon çocuk, yani her 10 çocuktan biri, çocuk işçi olarak çalışıyor. Üstelik bu çocukların yaklaşık yarısı sağlıklarını ve gelişimlerini olumsuz etkileyen tehlikeli işlerde çalışıyor.

TÜİK 2019 yılı rakamlarına göre, ülkemizde 5-17 yaş arasında 720.000 çocuk hizmet, tarım ve sanayi sektörlerinde çalışıyor. Bu durum ülkedeki 5-17 yaş arası çocukların %4,4’ünün ekonomik faaliyetlerde yer aldığı anlamına geliyor.

Rakamlar gösteriyor ki çocuk işçiliği ile mücadelede daha katetmemiz gereken çok yol var.

Çocuk İşçiliğinin Temel Nedenleri Nelerdir?

Bu mücadeleyi yürütebilmek için çocuk işçiliğinin nedenlerini doğru bir şekilde kavrayabilmek gerekiyor.

Yoksulluk, göç, eğitim, işsizlik, denetimsizlik, mevzuatdaki eksiklikler ve işverenlerin çocuk iş gücü talebi çocuk işçiliğinin belli başlı sebepleri arasında yer alıyor. Bu alanlarda yapılacak çalışmalar çocuk işçiliğinin önlenmesinde kritik önem taşıyor.

Özne Çocuk olarak hem çocuk işçiliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekmek hem de bu alandaki mücadeleye destek sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.